Loading...

Mehiläistuotteet ja niiden myönteiset vaikutukset ihmisten terveyteen tunnetaan laajalti kaikkialla maailmassa. Lääketieteen edelläkävijän Hippokrateen ajoista lähtien on kirjallisuudessa usein mainittu erilaisia hoitomenetelmiä, joissa on käytetty mehiläistuotteita.

Tämä tieto ei ole kadonnut tänä päivänäkään. Päinvastoin, kiinnostuksen kasvaessa terveellistä elämäntapaa kohtaan mehiläistuotteet ovat yhä suositumpia päivittäisessä ravinnossa.

Mutta miten voi yhdistää mehiläistuotteet päivittäiseen elämäänsä ja millaisia etuja ne tarjoavat? Vastauksen saat jatkamalla lukemista.

Hunaja

Kun puhutaan mehiläistuotteista, ensin mieleen tulee hunaja.

Hunaja on maailman laajimmin käytetty mehiläistuote. Tämä on makea aine, jonka mehiläiset tekevät kukkien nektarista. Hunajan syntyprosessi alkaa mehiläisestä, joka kerää nektaria kukista ja kuljettaa sen pesään. Kerätystä nektarista poistuu neste ja se erottuu yksinkertaisiksi sokereiksi, pääasiassa glukoosiksi ja fruktoosiksi. Hunajan väri, haju, maku ja koostumus muuttuvat nektarin keräämiseen käytettyjen kukkien mukaan.

Miksi hunaja on niin arvokasta?

Luonnollisesti hunaja on tarkoitettu vararavinnoksi mehiläisille vuoden kylminä kuukausina. Siksi sillä on korkea ravintoarvo ja se on täynnä entsyymejä, mineraaleja, hivenaineita, vitamiineja ja biologisesti aktiivisia aineita. Näiden aineiden yhdistelmä tarjoaa mehiläisille kaiken, mitä ne tarvitsevat kehon optimaalisen toiminnan kannalta. Tästä syystä hunajalla on potentiaalia lääketieteelliseen käyttöön. Sen sisältämät aineet eivät pelkästään täydennä ravintoamme, vaan ovat myös parantavia.

Hunajan värillä on taipumus vaihdella mehiläisten rodun, ilmasto-olojen ja kerätyn nektarin tyypin mukaan. Erilaisista koostumuksista huolimatta jokaisella muunnelmalla on luontaisia antibakteerisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Antioksidantit tekevät hunajasta erityisen arvokkaan tuotteen.

Hunajan koostumus

Hunaja koostuu monista erilaisista aineista, jotka vahvistavat immuniteettia. Hunaja sisältää useita mineraaleja, joista eniten kaliumia, fosforia, natriumia ja magnesiumia.

Hunajan hivenaineissa on rautaa, mangaania, kuparia ja kobolttia.

On tärkeää muistaa, että hunaja on pääasiassa sokerin lähde: se sisältää sokeria 82 grammaa 100 grammassa hunajaa. Päivän aikana nautittavan sokerimäärän ei tulisi ylittää 25 grammaa tai 5–6 teelusikallista.

Jos hunajaa laitetaan teehen tai sitä lämmitetään, muista, että yli 60 asteen lämpötilassa osa vaikuttavista aineista kuolee.

Hunajan käyttö

Perinteisesti hunajaa on käytetty haavojen hoitoon ja mahalaukun sairauksien hoitoon antiikin Kreikassa, Kiinassa, Roomassa ja Egyptissä.

Lisäksi hunajaa käytetään hyönteisten puremien, palovammojen, yskän, kurkun ja korvan tulehdusten hoitoon. Hunajan antibakteeriset ominaisuudet tekevät siitä yleisen hoitotyökalun, joka edistää paranemisprosessia ja vähentää tulehduksia.

Ulkoisen käytön lisäksi hunajaa käytetään myös ravintolisänä. Sillä on luonnostaan korkea energia-arvo ja kyky välittää keholle tarvittavat mineraalit, vitamiinit ja antioksidantit.

Hunaja sisältää runsaasti erilaisia keholle välttämättömiä aineita ja tästä johtuen se vähentää erilaisten sairauksien oireita ja voi myös estää niiden esiintymistä.

Syömällä hunajaa voi esimerkiksi alentaa verenpainetta. Tämän ominaisuuden synnyttävät hunajan sisältämät erityiset antioksidantit. Siten sydänsairauksien riskiä voi vähentää pitkällä tähtäimellä.

Lisäksi hunaja edistää terveellistä kolesterolin tasapainoa kehossa. Se vähentää LDL-kolesterolia (huono kolesteroli) nostamalla HDL-kolesterolia (hyvää kolesterolia).

Siitepöly

Kukkien siitepöly on mehiläistuote, joka koostuu siitepölystä, kukkanektarista ja mehiläisten syljestä.

Mehiläisten vieraillessa kukissa siitepölyä tarttuu karvoitukseen mehiläisen jaloissa ja vatsassa. Kun sitä on kertynyt paljon, mehiläiset toimittavat siitepölyn pesään. Pesässä siitepöly sekoitetaan nektarin, hunajan ja mehiläisen syljen kanssa. Näiden aineiden käymisprosessin seurauksena syntyy pergaa.

Siitepölyn koostumus

Siitepöly on arvokas, biologisesti aktiivinen mehiläisvalmiste, joka sisältää noin 50 eri ainesosaa – melkein kaikkia ihmiskeholle välttämättömiä aineita, kuten korkealaatuisia proteiineja, jotka sisältävät yli 20 aminohappoa sekä fosfolipidejä, jotka edistävät solukalvojen läpäisevyyttä ja joilla on tärkeä rooli aineenvaihduntaprosesseissa.

Siitepölyssä on paljon karotenoideja, jotka osallistuvat A-vitamiinin, samoin kuin C-, P-, PP-, D-, E-, K- ja B-vitamiinien, hiilihydraattien (lähinnä glukoosi ja fruktoosi), mineraalien ja eräiden rasva-aineiden synteesiin, sekä entsyymeitä ja hormoneita.

Siitepöly sisältää vähemmän sokeria kuin hunaja: 100 grammaa siitepölyä sisältää noin 26 grammaa sokeria.

Siitepölyn käyttö

Siitepölyä käytetään vähentämään kroonisia tulehduksia, puhdistamaan kehosta toksiineja ja myös vähentämään kolesterolia. Se voi vähentää ei-toivottujen bakteerien määrää kehossa ja jopa estää kasvainten muodostumista.

Siitepölyssä on paljon antioksidantteja, mikä suojaa kehoa vapailta radikaaleilta. Siksi siitepölyn lisääminen ruokaan vähentää kroonisten sairauksien, kuten syövän ja diabeteksen, kehittymisen riskiä.

Siitepölyn päivittäinen kulutus vähentää myös lipidipitoisuutta veressä ja vähentää haitallista kolesterolia kehossa. Tällä tavoin siitepöly vähentää sydänsairauksien riskiä.

Siitepölyn erityisarvo liittyy siihen, että puolet kaikista sen sisältämistä aminohapoista on tyydyttymättömiä rasvahappoja (linolihappo, linoleenihappo ja muut). Ne ovat prostaglandiineja, jotka toimivat hormonaalisen toiminnan säätelijöinä.

Lisäksi se sisältää karotenoideja, jotka ovat tärkeitä A-vitamiinin synteesissä, samoin kuin E-vitamiinin, C-vitamiinin, B-vitamiinien sekä P-, PP-, D- ja K-vitamiinien.

Perga

Siitepölyn lisäksi toinen mehiläistuote, josta on tullut yhä suositumpaa ympäri maailmaa, on perga, tunnettu myös mehiläisleipänä.

Perga sisältää noin 70 % kukkapölyä, nektaria ja mehiläisen sylkeä. Sen korkea biologisten aineiden pitoisuus sekä proteiinimäärät tekevät pergasta erinomaisen vitamiinien, mineraalien, antioksidanttien ja muiden mehiläisten kannalta välttämättömien aineiden lähteen. Näin perga on paljon arvokkaampaa kuin siitepöly.

Miksi perga on parempi valinta?

Suurin ero siitepölyn ja pergan välillä on biologisessa hyötyosuudessa, eli siinä kuinka suuri osa eri ravintoaineista pääsee imeytymään ja vaikuttamaan.

Mehiläiset eivät pysty luonnollisesti täysin prosessoimaan siitepölyssä olevia arvokkaita aineita. Kukkapölyn selluloosakuori estää sekä mehiläistä että ihmiskehoa pääsemästä siihen käsiksi prosessoimaan arvokkaita aineita. Siksi mehiläiset käyttävät siitepölyä pergaksi.

Pergassa oleva hunaja, nektari ja sylki täydentävät tätä tuotetta luonnollisesti probioottibakteereilla ja hiivalla. Näin alkaa pari kuukautta kestävä käymisprosessi, jonka tuloksena saadaan mehiläisleipää

Pergasta kehon on paljon helpompaa prosessoida siitepölyn sisältämiä arvokkaita aineita, kuten aminohappoja. Monet tämän prosessin proteiineista hajoavat aminohapoiksi, joiden imeytyminen kehoon on paljon tehokkaampaa.

Pergan käymisprosessin aikana vitamiinien, antioksidanttien ja entsyymien määrä kasvaa. On erityisen mielenkiintoista, että käymisen jälkeen mehiläisleipään muodostuu myös K-vitamiinia ja maitohappobakteerien määrä kasvaa kuusinkertaiseksi.

Myös sinkin, magnesiumin ja piin hyötyosuus pergassa on korkeampi kuin siitepölyssä. Nämä ainesosat liittyvät läheisesti siitepölyn selluloosakuoreen, joka prosessoidaan käymisprosessissa.

Käytännössä pergan muodossa siitepölyä voidaan säilyttää pidempään.

Pergan käyttö

Perga, samoin kuin siitepöly, tarjoaa laajan valikoiman terveyshyötyjä. Koska pergan hyötyosuus on parantunut käymisprosessin aikana, se imeytyy helpommin ihmiskehoon, mikä parantaa lääketieteellistä vaikutusta.

Monet niistä, jotka eivät aluksi pitäneet pergan luontaisesta mausta ovat oppineet pitämään pergasta herkullisten marjoilla ja hedelmillä maustettujen BEE BITE -pastillien ansiosta. Ne ovat helppokäyttöisiä kerta-annospussiin pakattuja tiiviiseen muotoon puristettuja pergapastilleja, jotka on helppo nauttia välipalana tai ottaa matkaan.

Mikä mehiläistuote on parasta valita?

Mehiläiset tarjoavat laajan valikoiman terveytemme kannalta arvokkaita mehiläistuotteita. Mikä tuote on paras täydentämään päivittäistä ruokavaliota?

Vastaus on yksinkertainen: mehiläistuotteet ovat hyväksi ihmisten terveydelle. Kaikilla mehiläistuotteilla on potentiaalia sekä lääketieteellisten ongelmien ratkaisussa että kehon ennaltaehkäisevässä kunnossapidossa.

Jos kuitenkin on tarpeen valita yksi mehiläistuote, valitsisimme ehdottomasti pergan. Pergan biologisen hyötyosuuden ja keholle tarvittavien aineiden suuremman pitoisuuden vuoksi sillä on tehokkaampi vaikutus kuin siitepölyllä tai hunajalla.

Kun käytät mehiläistuotteita ravintosi lisänä, tunnet olosi ehdottomasti paremmaksi kuin käyttäessäsi teollisesti valmistettuja tuotteita.