Loading...

Perga – arvostusta ansaitseva lähiseutujen superruoka

Kenties jokainen meistä haluaisi olla alati nuori, kaunis, virkeä ja terve. Jo muinaisissa kulttuureissa ollaan etsitty ikuisen nuoruuden eliksiiriä ja ambrosiaa eli kuolemattomien ruokaa. Usein saatetaan ajatella, että kaukomailta tulleet ihmeelliset konstit ovat tehokkaampia, mutta tosiasiassa vastaus saattaakin löytyä lähempää kuin arvaammekaan, aivan omasta elinympäristöstämme. Juuri perga eli mehiläisen leipä, on yksi tällainen, jo vuosisatojen ajan tunnettu luonnon oma ihmekonsti, joka on unohdettu, mutta nyt löydetty uudestaan.

On tärkeää, että elimistömme saa kaikki tärkeät ravintoaineet ja voi hyvin. Nykyisten viljely- ja kasvatusmenetelmien vuoksi vähäravinteiset elintarvikkeet ja kiireinen elämä kuitenkin tekevät tämän perustarpeen tyydyttämisen usein vaikeaksi. Runsasravinteinen perga on arvokas apu hyvinvointimme parantamisessa.

Tieteilijöiden yritykset jäljitellä luontoa ja valmistaa keinotekoisesti sen ainutlaatuisia tuotteita eivät ole tuottaneet tulosta – laboratorioissa ei ole mahdollista päihittää luontoäidin omia reseptejä, jossa kaikki aineisosat ovat juuri oikeassa suhteessa ja luonnollisessa muodossa, niin kuin pergassakin on.

Miksi mehiläisen leipä?

Myös kiireisessä ja nopeatahtisessa päivärytmissämme olisi tärkeää seurata mitä syömme, jotta saisimme riittävän paljon vitamiineja, mineraaleja sekä muita tärkeitä ravintoaineita.

Kaikkien välttämättömien ravinteiden saaminen elintarvikkeista on usein haastavaa tai jopa mahdotonta, ja apua joudutaan etsimään vitamiinipurkista. Apteekin antimet eivät kuitenkaan aina ole se paras vaihtoehto.

Suuri osa mikroravintoaineista (vitamiinit, mineraalit, rasvahapot) ja makroravintoaineista (hiilihydraatit, proteiinit, rasvat) sekä kaikkien tärkeiden elintoimintojen ylläpitoon tarvittavista omega-rasvahapoista on saatavissa myös erilaisista ravintolisistä ja superfoodeista. Niiden valmistusprosessi on usein luonnollisempi kuin keinotekoisten laboratoriossa tehtyjen valmisteiden.

Yksi arvokkaimmista tällaisista tuotteista on perga. Se on itse luonnon valmistama vitamiinipommi, jossa on 240–380 erilaista biologisesti aktiivista ravintoainetta.

Mitä on perga ja miksi käyttää sitä?

Lyhyesti sanottuna, perga on fermentoitunutta siitepölyä, jota mehiläiset valmistavat pesässään.

Lue lisää: Miten mehiläisen leipä syntyy ja mitä se sisältää?

Fermentoitumisprosessin aikana luonnosta löytyvät monimutkaisemmat yhdistelmät, kuten proteiinit, hajoavat yksinkertaisemmiksi yhdistelmiksi, aminohapoiksi, jotka ovat elimistölle helpommin käsiteltävässä muodossa. Perga on todella hyvä aminohappojen, vitamiinien, makro- ja mikroravintoaineiden lähde. 

Aminohapot puolestaan ovat proteiinien, kudosten ja solujen muodostamisen raaka-ainetta. Tiettyä proteiinia ei voi muodostua, jos elimistöltä puuttuu edes yksi välttämätön aminohappo. Ihmisen tarvitsemia aminohappoja on 20, ja näistä yhdeksän välttämätöntä aminohappoa on sellaisia, joita elimistö ei kykene tuottamaan itse, eli ne on saatava ravinnosta. Kaikki nämä yhdeksän aminohappoa löytyvät pergasta.

Perga sisältää myös runsaasti vitamiineja, kuten A, B1, B2, B3, B6, C, E, D, K, PP, H jne. Ero keinotekoisesti tuotettuihin vitamiineihin on se, että näitä luonnollisia vitamiineja elimistö voi hyödyntää täysin. Vastaavaa luonnollisesti tuotettua, valmista vitamiinipakettia ei löydy mistään.

Vitamiinien lisäksi perga sisältää myös rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia, mangaania sekä suuren määrän muita mikro- ja makroravintoaineita. Pergassa on todella runsaasti proteiinia, ja suhteessa maitoon, kananmunaan, jopa useaan lihaan ja kalaan, proteiinia on enemmän.

Mehiläisen leipä sisältää myös runsaasti tyydyttymättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, joita ilman ihmisen hermosto ei pysty toimimaan; lapsille omega-rasvahapot ovat todella tärkeitä aivojen kehityksen kannalta.

Mehiläisyhdyskunnassa perga on keväällä kasvavien nuorten mehiläisten ravintoa, mikä tarkoittaakin, että siitä löytyvät kaikki ravintoaineet, joiden avulla mehiläiset voivat kasvaa ja kehittyä hyvin.

Koska mehiläisen ja ihmisen mahalaukku toimii samankaltaisesti ja voi sulattaa samoja ruokia, ihmiset voivat mainiosti käyttää pergassa olevia ravintoaineita.

Mitä terveyshyötyjä perga tarjoaa?

bišu maize

Pergan käytöllä on positiivisia vaikutuksia sydämen ja ruoansulatuksen toimintaan sekä näköön ja elimistön puolustuskykyyn. Se aktivoi ajattelua, parantaa muistia ja työkykyä sekä hidastaa vanhenemisen prosessia.

Pergan avulla voi vahvistaa puolustuskykyä ja suojella itseään vilustumiselta, vähentää väsymystä, palautua raskaan fyysisen tai henkisen suorituksen tai esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen. Koska mehiläisen leipä uusii mahalaukun ja suoliston bakteerikantaa, sitä suositellaan käytettäväksi elimistön toipumiseen antibioottien käytön jälkeen.

Kasvis- ja raakaravinnonsyöjät pitävät pergaa suuressa arvossa, koska se on loistava tapa saada kaikki elimistölle välttämättömät mikro- ja makroravintoaineet, omega-rasvahapot sekä aminohapot.

Lue lisää: Pergan positiivisia vaikutuksia...

Mikä on BEE BITE ja miksi valita se?

BEE BITE on pureskeltava pastilli, joka koostuu 100-prosenttisesti luonnollisesta, Latviasta poimitusta pergasta.

BEE BITE -pastillissa mehiläisen leipä on saanut uuden muodon kätevässä annospakkauksessa. Se kulkee helposti mukana arjen kiireissä ja se on helppokäyttöinen.

Pergan ainutlaatuisuus piilee sen monipuolisessa koostumuksessa, joten tuotteelle ei tarvitse tehdä minkäänlaisia muutoksia ja se on 100-prosenttisesti luonnollinen. BEE BITE -pastilliin on lisätty vain luonnollisia marja- ja hedelmäjauheita sekä mausteita, jotka tekevät niistä herkullisen makuisia ja täydentävät tuotetta myös vitamiineilla.

BEE BITEn ensisijaiset edut

1. Näppärä käyttötapa ja kätevä pakkaus: Jokaisen päivän annos on pakattu erilliseen paperiseen pikkupussiin, mikä tekee pastillin mukana kuljettamisen helpoksi. Voit napata päivän annoksen mukaan vaikkapa takin taskuun, käsilaukkuun, urheilulaukkuun tai autoon. Voit myös antaa lapselle mukaan välipalaksi kouluun tai harrastuksiin.

2. Tarkkaan mitoitettu kerta-annos: Päivän annos on 1–2 pastillia, joten annostelu on helppoa myös lasten kanssa.

3. Herkullinen maku: Pergapastilleihin on lisätty eri marja- ja hedelmäjauheita, jotka tuovat tuotteeseen lisää kuituja ja vitamiineja, lähinnä C-vitamiinia. Tällä tavoin tuotteen makua on parannettu, ja pastilleista pääsevät nauttimaat myös ne, jotka eivät koe omakseen maustamattoman pergan makua. Myös lapset innostuvat marjajauheilla maustetuista pastilleista helpommin.

4. Helppo saatavuus: tuote on helposti tilattavissa BEE BITEn omasta verkkokaupasta beebite.fi sekä nopeasti yleistymässä terveyskauppojen tarjontaan ympäri Suomen.

5. Raaka-aineiden laatu on varmistettu: BEE BITE -pastillit tuotetaan valmistajien mehiläistarhan omasta pergasta, jota tutkitaan kokeiden avulla. Mehiläisten hoito on terveellä pohjalla, eikä tarhassa käytetä kemikaaleja.

Guna Bīlande
Sertifioitu ravintoasiantuntija

Miten mehiläisen leipä syntyy ja mitä se sisältää?

Perga on siitepölyn, hunajan ja fermenttien sekoitus, jota mehiläiset ovat säilöneet kennoihin. Mehiläiset muuraavat pergan kennot kiinni vahalla samaan tapaan kuin hunajakennotkin.

Maitohappobakteereiden ja mehiläispesässä vallitsevan lämmön ansiosta alkaa fermentoituminen, joka on verrattavissa vaikkapa jogurtin hapattamiseen ja hapankaalin valmistusprosessiin. Tämän käymisprosessin myötä perga saa hiukan happamahkon makunsa.

Perga on tällä hetkellä ehkä vähiten käytetty kaikista mehiläispesästä löytyvistä tuotteista, mutta se ansaitsisi keskeisemmän roolin ravitsemuksessamme: pergaa kutsutaankin nimenomaan (mehiläisen) leiväksi juuri siitä syystä, että sen ravitsemuksellinen arvo on niin merkittävä.

Koska perga syntyy siitepölystä ja hunajasta, jotka ovat sekoittuneet mehiläisten sylkeen ja siinä oleviin fermentteihin, molempien (hunajan ja pergan) sisältö on samankaltaista, mutta pergalla on jopa kolme kertaa suurempi ravintoarvo ja antibakteerinen vaikutus.

Pergassa on hunajaa enemmän yksinkertaisia sokereita, mutta matala glykemiaindeksi. Siinä on enemmän myös vitamiineja (A, B, C, E ja K), fermenttejä ja mineraaleja (natrium, kalium, fosfori, sinkki, magnesium, kalsium, rauta, seleeni). Pergassa on myös korkeampi aminohappojen pitoisuus kuin siitepölyssä.

Perga sisältää paljon flavonoideja (kversetiinin, kemferolin, myrisetiinin,  isoramnetiinin, herbasetiinin ja glykosidien yhdisteitä) sekä elimistölle tärkeitä tyydyttymättömiä rasvahappoja.

Näiden tekijöiden johdosta perga suojaa ja puolustaa elimistöä monin tavoin: Se toimii antioksidanttina ja sillä on havaittu tulehdusta ehkäiseviä piirteitä. Se auttaa myös ennaltaehkäisemään kasvainsairauksia (syöpäsairauksia), on hermostoa suojaava (neuroprotektiivinen), eikä aiheuta allergiaa.

Pergassa on vähemmän proteiineja kuin siitepölyssä, sillä maitohappokäymisen aikana mehiläisten syljen erittämien entsyymien toiminnan tuloksena osa proteiineista hajoaa jo aminohapoiksi. Juuri tämän johdosta perga onkin helpommin imeytyvässä muodossa ihmisen ruoansulatuksen kannalta.

Lentonsa aikana mehiläiset etsivät kahta asiaa: nektaria ja siitepölyä. Kuten tiedetään, mehiläiset valmistavat nektarista hunajaa, mutta itse siitepölyä ne eivät ollenkaan syö, sillä siitepölyn ympärillä on näkymätön kaksinkertainen kerros selluloosaa.

Kun mehiläiset fermentoivat leipäänsä (pergaa), tämä peite hajoaa maitohappokäymisen yhteydessä ja näin syntyy tuote, joka on paljon helpommin hyödynnettävissä, eli yksinkertaisemmin sanottuna: elimistömme voi vastaanottaa ja hyödyntää tuotteessa löytyviä ravintoaineita paljon helpommin.

Tuoreen siitepölyn säilyvyys ei ole kovin hyvä. Siitepöly pilaantuu nopeasti, jos sitä ei kuivateta tai pakasteta. Maitohappokäyminen on viisaiden mehiläisten oma säilöntäkeino. Noin kolmen kuukauden maitohappokäymisen jälkeen tuloksena on ruskeanvärinen tuote, jota tunnetaan mehiläisen leipänä eli pergana. Perga on käytännössä säilöttyä siitepölyä, jota mehiläiset käyttävät proteiinilähteenä.

Vaikka hunaja tai siitepöly aiheuttaisi ajoittain allergista reaktiota, fermentoitumisprosessin ansiosta perga aiheuttaa allergisia reaktioita hyvin hyvin harvoin.

Pergan positiivisia vaikutuksia

Perga on apiterapeuttinen, eli terapeuttinen mehiläisten valmistama tuote, jota suositellaan ruoansulatuksen ja maksan toiminnan ongelmista kärsiville, sillä se auttaa parantamaan maksan toimintaa ja sitä kautta myös puhdistaa elimistöä.

Pergan käyttöä suositellaan myös niille, joilla on kohonnut kolesteroli tai arterioskleroosi sekä ongelmia virtsajohtimien tai eturauhasen kanssa.

Tutkimusten mukaan pergan käytöllä on lukuisia hyötyjä: Pergalla on antibakteerisia, antitulehduksellisia ja antifungaalisia, virusten ja syöpää ehkäiseviä, maksaa suojelevia ja puolustuskykyä vahvistavia vaikutuksia. Sen on myös havaittu lievittävän kipua joissakin kroonisten kiputilojen tilanteissa. Pergasta voi olla hyötyä myös sydän- ja verisuonitaudeista tai anemiasta kärsiville.

Vaikka laboratorio-oloissa on tehty tutkimuksia, joiden aikana hiirille on annettu ravinnoksi pelkkää pergaa ja jopa muutaman kuukauden kuluttua niillä ei ollut havaittu mitään ravintoaineiden puutteeseen viittaavaa, päivittäistä ruokavaliota ei tulisi korvata pelkällä pergalla. Suositeltava päiväannos aikuisille on 5–10 g (1–2 pergapastillia), mutta lapsille vain puolet siitä.

Kuvat ovat sivustolta: http://kylevialli.com/bee-bread-the-truth-about-bee-pollen/